Omdat de kermissen in Lichtaart en Tielen niet goed liepen, voerde het gemeentebestuur van Kasterlee sinds 2010 het groot kermisonderzoek en –plan uit.


Na een grondige evaluatie eind 2012, heeft het gemeentebestuur beslist om vanaf 2014 nog één kermis te organiseren in deelgemeenten Lichtaart en Tielen. In Kasterlee wijzigt er niets: de kermis in mei en september blijft behouden op de huidige dagen (za-zo-ma).
 
De julikermis in Tielen en de septemberkermis in Lichtaart blijven behouden. Zij zijn verbonden aan het feest van de patroonheilige van de deelgemeente en lokken het meeste volk.

Ook de huidige kermisdagen zaterdag, zondag en maandag blijven behouden.

Het gemeentebestuur zet zijn  inspanningen om deze kermissen op te waarderen verder onder de vorm van een duidelijke communicatie en de organisatie van een randevenement.

Zo keert de spiegeltent zeker terug tijdens het Lichtaartse kermisweekend in september in 2013 en 2014. In Tielen zal er worden samengewerkt met verenigingen om een geslaagd kermisweekend te creëren.  Ook de verlaagde prijzen voor foorkramers blijven gehanteerd omdat we zo meer en meer diverse kramen hopen aan te trekken
 
De belangrijkste redenen om de twee kleine kermissen te schrappen zijn de resultaten van de enquête ter evaluatie van het groot kermisplan. Hierin gaf de meerderheid van de ondervraagden aan dat één kermis in het dorp genoeg is.

De financiële, communicatieve en logistieke investeringen die het gemeentebestuur de voorbije jaren heeft gedaan, hadden niet het gewenste effect. Surf naar www.kasterlee.be en kijk bij vrije tijd, cultuur, kermissen voor meer info over het groot kermisplan en -onderzoek.

Beeld J. Stoop - archief - N.